Su Kabağı Lamba Kesme Tekniği

Su Kabağı Kesme Tekniği

Su kabağı lamba yapımında kesme ve delme işlemi yaparken dikkat edilecek birkaç temel nokta vardır. Önceliğimiz desen seçimidir. Su kabağı lamba yapımında desenler birbirine yakın, çok girintili çıkıntılı desenler kesme ve delme işleminde daha fazla dikkat gerektirir. Burada desenler karmaşık ve yakınlaştıkça daha ince uçlar kullanmalısınız ki desenler birbirine karışmasın.

Su Kabağı Lamba Kesme Tekniğinde Kullanılan Malzemeler

Su kabağı lamba kesme işlemi tekniğinde bizim için gerekli olan uçlar yüksek hızlı kesiciler olmalıdır. Öncelikle istediğimiz bir deseni yapışkanlı A4 kâğıdına çıktı alarak su kabağı lambamıza yapıştırıyoruz. Daha sonra su kabağı işleme için matkabımıza kesici ucumuzu ki bunlardan biri toz elmas uçlardır. Bu uçlar pürüzsüz kesmeyi sağlayacaktır. Bir diğer uç su kabağı kesme işlemi için freze ucudur. Bütün bu uçlar ile su kabağı desen kesme işlemi bittikten sonra zımparalama uçları ile zımparalamanız gerekmektedir. Böylece su kabağı kesme işleminiz bittiğinde desenleriniz pürüzsüz olacaktır.

Su kabağı süsleme kesme işleminde doğru olan teknik, çizgileri takip ederek uzak noktadan kendimize doğru çekerek kesme işlemini yapmaktır.

Su kabağı süsleme kesme işleminde doğru olan teknik, çizgileri takip ederek uzak noktadan kendimize doğru çekerek kesme işlemini yapmaktır.

Arama motorlarında “tungsten karbür freze uç” olarak arattığınızda ilgili kesim uçlarına ulaşabilirsiniz.

Su Kabağı Lamba Yapımı Üst Boğum İşleme ve Kesme

Su kabağı lambanızın üst boğumunu keserken öncelikle çizim yapmalısınız. Burada yapışkanlı A4 ile yapmanızı tavsiye etmiyoruz çünkü yüzey sahası dar olduğu için desen kötü olacaktır. Pergel yardımı ile veya elle çizim yapabilirsiniz. Çizim yaptıktan sonra freze yada elmas uçlar ile kesim işlemini yukarıda anlatıldığı gibi yapabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta su kabağı üst boğumunun eti genelde kalın olur bu yüzden su kabağı kesme işlemi burada yavaş ve dikkatli yapılmalıdır. Aksi takdirde ucunuz kırılabilir. Ve yine dikkat edilmesi gereken nokta burada çalışırken kalın bir uç kullanılmasıdır.

Kesme işlemini bitirdikten sonra, kalın bir zımpara ile kabağın iç kısmından zımparalayarak pürüzsüz hale getirebilirsiniz.

Son olarak..

Su kabağı kesme işleminde altının açılması işleminden bahsedelim. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kabağın altını açarken belirlediğiniz çap, altlığınızın çapından küçük olmalıdır ki su kabak abajurunuz su kabağı altlığın içine düşmesin. Su kabağı altını freze uçları, elmas uçlarla ya da panç ile açabilirsiniz. İdeal, altlıklarda sıkıntı yaratmayacak su kabağı alt bölümün kesildiği çap 76mm dir. Eğer su kabağı avize yapacaksanız altını dilediğiniz gibi kesebilirsiniz. Su kabağı kesme işlemi bittikten sonra zımparalayarak pürüzsüz hale getirebilir ve keskinliğini alabailirsiniz.