Su Kabağı İnceltme Tekniği

Su kabağı inceltme tekniği

Su Kabağı İnceltme Tekniği

Su kabağı abajur veya su kabağı avize yaparken kullandığımız en estetik tekniklerden biri de su kabağı inceltme tekniğidir. Su kabağı abajurunuzu hazırlarken delme-oyma tekniklerinde ışığın dışa kaçması söz konusu olduğu için fazlaca oyma işlemi yapılmış su kabağı abajurunuza bakarken gözünüzü ışık alabilir. Bu nedenle su kabağı inceltme tekniği ile yapılmış bir su kabağı abajuru hem bakarken gözünüzü yormadığı için hem de doğal bir perde görünümü oluşturduğu için oldukça keyifli bir su kabağı lambası olacaktır.

İnceltme Tekniğinde Dikkat

Su kabağı abajurunuzda bu estetik tekniği kullanmak çalışmanızı yırtabileceği için biraz riskli olduğu gibi daha dikkat gerektiren bir titizlikle yapılmalıdır. Çünkü su kabağı inceltme tekniğiyle en küçük bir dikkatsizlikte fazla aşındırdığınız yüzeyin yırtıldığını fark edeceksiniz. Eğer doğru bir yöntemle su kabağı abajurunuzun yüzeyini inceltmeyi başarabilirseniz kor gibi kırmızılaşan bir ton elde edeceksiniz. Ayrıca su kabağı inceltme tekniği sayesinde doğal bir bitki olan ham su kabağınızın yüzeyinde olan kılcal damarlarını ışık yandığında görmüş olacaksanız. Bu nedenle izlemeye doyamadığınız su kabağı abajuruna gözleriniz yorulmadan uzunca bakma fırsatınız bulacaksınız.

İnceltme Tekniğinde Dikkat

Su Kabağı İnceltme Tekniğinde Topuz Uçlar

Öncelikle kara kalemle ham su kabağınızın üzerindeki çizme işlemini bitirmiş olmanız gerekmektedir. Ya da deseninizi ham su kabağına yapıştırmış olmalısınız. Desen çizimi gerçekleşmiş ham su kabağında inceltme için yapacağınız ilk işlem deseninizin karmaşıklığına göre büyüklüğü seçilmiş topuz uçlarla kanal açmak olmalıdır. Topuz uçlar su kabağı deseninde yuvarlak kanallar açarken sizi ve matkabınızı yormayan kolay kullanımlı bastırma ihtiyacı duyulmadan kullanılabilen uçlardır.

Su kabağı desenlerinin çizgilerinin hepsinin üzerinden topuz uçla geçtikten sonra aynı kullandığınız topuzla ya da daha büyük ebatlarda kullanacağınız topuz uçla su kabağı abajurunuzda açtığınız kanalı iyice derinleştirmelisiniz. Bu sayede su kabağı inceltme tekniğinin ilk aşamasını bitirmiş olacaksınız.

Su Kabağı İnceltmede Düz Matkap Uçları

Su kabağı abajurunuzda kanal açma işlemi bittikten sonra su kabağı inceltme de kullanılan ucu düz olan uçlarla tüm inceltme alanlarındaki su kabağı yüzeyi kazınmış olmalıdır. Bu işlem bittikten sonra su kabağınızda pürüzlü bir yüzey oluşmuş olacaktır. 

Su Kabağı İnceltmede Sonrası Zımparalama

Daha sonra su kabağı abajurunuzda pürüzsüz bir yüzey elde etmek için farklı büyüklüklerdeki zımpara uçlarını kullanmanız gerekmektedir. Bu sayede su kabağı abajurunuzun yüzeyini bir zar kadar inceltmiş olacaksınız. Su kabağı inceltme tekniğinin son aşaması olan zımparalama sayesinde pürüzsüz bir su kabağı abajuru yapabilirisiniz. Su kabağının derisi yağlı kâğıda benzer biraz. Su kabağı inceltme tekniğinde ne kadar inceltmek gerekir derseniz bu yağlı kâğıt gibi olan katmana kadar inceltme yapmalısınız. Su kabağı abajurda inceltme yaparken zorlananlar için derinlik sabitleme aparatlarını kullanarak belirli derinlikte inceltmede yapabilir. Fakat bu yöntem geniş bir alanda yine geçerli olmadığı için mutlaka eliniz alışıncaya kadar denemeler yapmalısınız.

Su Kabağı İnceltme Tekniği Sonrası

Son olarak su kabağı inceltme işlemi tamamlanmış su kabağı abajurunuzun derisi çok dayanıksız olacağı için yırtılmalara, kırılmalara karşı güvenli hale getirmek için mutlaka incelttiğiniz alana şeffaf renkli yapıştırıcı ile kaplamalısınız. Bu sayede su kabağı abajurunuzun üzerine vernik ya da ince bir boya katmanı attığınızda su kabağının derisinin boyayı emmesini engellemiş olacak ve yırtılmalara karşı zemini sağlamlaştırmış olacaksınız. Şeffaf yapıştırıcı sonrası su kabağı abajurunuzu boyamasanız bile daha parlak bir görüntü yakalamanızı sağlayacaktır.