Su Kabağı Tohumu Seçimi / Ekimi ve Bakımı

su kabağı tohumu

Su Kabağı Tohumu Seçimi

Su kabaklarının ekiminde su kabağı tohumu seçimi önemlidir. Sağlıklı, iri, yeterli kalınlığa ulaşmış, dolgun, küflenmemiş ve dalında kurumuş kabakların tohumu kullanılmalıdır. Bir önceki yılın verim alınmış kabakların tohumu öncelikle tercih edilmelidir. Eski tohumların çimlenme oranı düşüktür.

Su Kabaklarının Ekimi

*Tohumların ekim zamanı toprağın ısınmaya başladığı (bölgesel olarak değişiklik gösterebilir), Şubat ayının sonu, Mart, Nisan ve Mayıs aylarıdır.  

*Tohumlar 1-2 gün bardak içerisindeki suda bekletilir. Su üstünde kalan/yüzen tohumlar bozuk, boş dikime uygun değildir. Dibe çöken tohumlar kullanılmalıdır.

*Tohumları çimlendirmek için torf (bitki toprağı) ile doldurulan kaplarınıza (Köpük/plastik viyol, saksı, plastik/kağıt bardak vs) sivri kısmı aşağı gelecek şekilde fazla derine inmeden tohumu ekin ve can suyu verin. Bir tohum boyu derinlik 2-3 cm yeterlidir, daha derine inildiğinde ürün geç çıkar veya çıkmaya bilir.

*Tohumlar soğuk olmayan ortamda günlük fıs fıs ile sulanarak bekletilir ve 10-15 günlük süreç içerisinde yavaş yavaş yeşermeye başlar.

*Fideler yaklaşık 15-20 cm olduktan sonra (4-6 yaprak olunca) en az 1 metre ara ile asıl yerine dikiniz. Beklenen kötü hava şartları var ise kalıcı yere aktarımı geciktirebilirsiniz.

* Hızlı büyüyen bir bitki olduğu için imkan dahilinde ise sulamayı akşam veya sabah (serin saatlerde) günlük (minimum 3-4 gün aralıklarla) olarak yapınız. Belirli aralıklarla gübreleme yapılmalıdır.

*Asmalık, çit, çardak, özel aparatlar, ağaç üzeri vs. sayesinde asılarak büyütülmesi simetrik, sağlıklı ve kalın ürün almanız için ideal olandır.

su kabağı tohumu
su kabağı nasıl yetiştirilir

Su Kabaklarının Bakımı

Su kabağının birçok çeşidi vardır. Su kabağı yazlık kabak grubunda yer alır ve çeşitlerine göre sap tarafı uzun ve dar veya dip kısmı şişkin ve boğumludur. Genelde 40-60 cm uzunluğundadır. Su kabağının rengi olarakta sarı, turuncu yeşil ve koyu yeşil çeşitleri vardır. Su kabağında iklim ve hava şarları kurak olursa su kabağı bitkinizi ihtiyacı oranda sulama yapabilirsiniz. Su kabağı bitkinizde ilk meyve görmeye başladıktan sonra sulamasını, bitkinin yani meyvenin gelişmesi ve verimli olması için ihmal etmemelisiniz. Hızlı büyüyen bir bitki olduğu için 3-4 gün aralıklarla su ihtiyacını karşılamalısınız. Su kabağının yapraklarında pörsüme veya aşağı doğru sarkma görüldüğünde anlarsınız ki bitkiniz susuz kalmıştır. Sulama yaparken de yapraklarına su sıçratılmamalı. Bunun için ideal sulama damlama yöntemidir. Eğer bu imkanınız yoksa karık yöntemi ile de sulama yapılabilir.

Su kabağı yetiştirme sürecinde bazı hastalıklar görebilirsiniz. Bunlardan en önemli hastalık külleme hastalığıdır. Bu hastalığın belirtilerini gördüğünüzde kükürtlü ilaçlarla müdahele edebilirsiniz. Ancak bu hastalıkla mücadele ederken, ilaçlama yaparken yağışsız ve rüzgarsız bir gün tercih edilmelidir. Çünkü su kabağı bitkisinin döllenmesi arılar ve böcekler vasıtasıyla gerçekleştiği için zamanlama ve günlük hava şartı önemlidir. Bu canlılara zarar vermeyecek şekilde ilaçlama yapılmalıdır.