
Su Kabağı Ekimi Nasıl Yapılır?
Su kabağı nasıl yetiştirilir? sorusuna cevap bulabilmek için ilk olarak tohum çimlendirmeden başlamamız gerekiyor. Tohumları çimlendirmek için torf (bitki toprağı) ile doldurulan kaplarınıza (Köpük/plastik viyol, saksı, plastik/kağıt bardak vs) sivri kısmı aşağı gelecek şekilde fazla derine inmeden tohumu ekin ve can suyu verin. Bir tohum boyu derinlik 1-2 cm yeterlidir, daha derine inildiğinde ürün geç çıkar veya çıkmayabilir.
Su Kabağı Ekimi Nasıl Yapılır?
*Tohumları çimlendirmek için torf (bitki toprağı) ile doldurulan kaplarınıza (Köpük/plastik viyol, saksı, plastik/kağıt bardak vs) sivri kısmı aşağı gelecek şekilde fazla derine inmeden tohumu ekin ve can suyu verin. Bir tohum boyu derinlik 1-2 cm yeterlidir, daha derine inildiğinde ürün geç çıkar veya çıkmayabilir.


Su Kabağı Ekimi Nasıl Yapılır?
Tohumlar soğuk olmayan ortamda günlük fıs fıs ile sulanarak bekletilir ve 10-15 günlük süreç içerisinde yavaş yavaş filizlenmeye başlar.
*Fideler yaklaşık 15-20 cm olduktan sonra (4-6 yaprak olunca) en az 1 metre ara ile asıl yerine dikiniz. Beklenen kötü hava şartları var ise kalıcı yere aktarımı geciktirebilirsiniz.
Mayıs Ayı
*Fideler yaklaşık 15-20 cm olduktan sonra (4-6 yaprak olunca) en az 1 metre ara ile asıl yerine dikiniz. Beklenen kötü hava şartları var ise kalıcı yere aktarımı geciktirebilirsiniz.


Haziran Ayı
Yaklaşık 1 metre boylarına kadar ulaşan su kabağı bitkisi asma/askı sisteminden sarkıtılan iplere sardırılarak yukarı yönlü hareket etmesi sağlanır. Tüm köklerin yukarı yönlü hareket etmesi için bu işlem belirli aralıklarla kontrol edilerek tekrarlanır.
Temmuz Ayı
Tüm su kabakları yukarı yönlü hareket ederek asma sisteminin üzerine doğru hareket etmektedir. Su kabaklarında dişi ve erkek çiçekler oluşmaktadır. Açan çiçeklerin büyük bir bölümü erkek çiçektir. Farklı canlıların (arı,karınca,kuş vb.) yardımı ile tozlaşma olur ve dişi çiçeklerde sebze oluşumu başlar.


Ağustos Ayı
Büyümeye devam eden su kabaklarının yaprakları sürekli kontrol edilir. Yapraklarda bozulmalar, lekelenmeler oluştuğunda hastalığın türü tespit edilerek geç kalınmadan müdahale edilmelidir. Yetişme döneminden hasada kadar kırmızı örümcek, yaprak biti ve külleme gibi hastalıklar görülebilir.
Eylül Ayı
Su kabağı nasıl yetiştirilir? Eylül ayına ait bir resim.


Ekim Ayı
Su kabağı nasıl yetiştirilir? Ekim ayına ait bir resim.
Kasım Ayı
Su kabağı nasıl yetiştirilir? Kasım ayına ait bir resim.


Su Kabağı Ne Zaman Toplanır?
Aralık Ayı
Sapları ve kök kısmı kuruyan su kabakları artık toplanabilir. Su kabakları sonbahar mevsiminde gece don olayı yaşandığı günlerden önce toplanması gerekir.