Su Kabağı Boyama Teknikleri-1

SU KABAĞI BOYAMA TEKNİKLERİ -1

Su kabağı lamba yapımında çok önemli aşamalardan biri de su kabağı boyama ve su kabağı vernik işleminin tasarıma uygun olarak yapılmasıdır. Su kabağı lamba boyama tekniklerine baktığımızda karşımıza çıkan ve en yaygın olarak kullanılan su kabağında boyama tekniklerini bu yazımızda sizlerle paylaşacağız. Su kabağınız bir bitki türü, natürel bir ürün. Bu nedenle doğallığını bozulmaması nedeniyle sizler için hazırladığımız su kabağı boyama teknikleri-2 makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz.

1- Su Kabağı Boyama da Sprey Boya Kullanımı

Su kabağı lamba yapmak istediğimizde kullanacağımız boyama tekniklerinden biri sprey boya kullanımıdır. Yapı Marketlerden temin edebileceğiniz sentetik (daha hızlı kurur) sprey boyalar ile su kabağı lambanızı rahatlıkla boyayabilir ve çok hızlı kurumasını sağlayabilirsiniz. Su kabağı lambanızı sprey boya ile boyarken dikkat edilmesi gereken en önemli husus tek seferde boyamamaktır. Su kabağı avizenize ilk önce sprey boya ile bir kat boya atıp biraz beklemelisiniz. Eğer bu şekilde yapmayıp tek seferde su kabağı avizenizi boyamak isterseniz, boyanın akmasına ve su kabağı lambanın üzerinde boya damlaları görüntüsü oluşmasına sebep olursunuz. Fakat su kabağı boyama da ilk önce ince bir kat boya atıp, biraz bekledikten sonra ikinci katı atarsanız su kabağı lambanızda çok güzel bir görünüm kazandırmış olacaksınız. Su kabağı boyama da bu noktada karar verilmesi gereken bir başka husus da şudur ki sprey boyalar genellikle iki çeşittir. Bunlar mat boya ve parlak boyadır. Su kabağı boyama da parlak sprey boyalar daha canlı dursa da tercihe göre mat parlamayan sprey boyalarda seçilebilir.

su kabağı boyama
yat verniği

2- Su Kabağı Boyama da Doğal Vernik Kullanımı

Su kabağı lamba yapımında boyama tekniklerinden olan bir diğer teknik ise su kabağı vernik ile boyama yapıp ham sukabağının doğallığını korumaktır. Su kabağı boyamada hangi vernik kullanılır? Diye sorarsanız en yaygını yat verniği kullanılmasıdır. Bunun yanında ahşap vernikleri (solvent bazlı)  ya da cam vernik te kullanabilirsiniz. Bu teknikte çalışırken dikkat edilmesi ve ihmal edilmemesi gereken inceleyecek olursak, su kabağı boyama da öncelikle su kabağı lambanızı verniklerken yumuşak fırça veya sünger ponponlardan kullanmalısınız. Su kabağı boyama da verniklemeye geçmeden önce su kabağı lambanızı ıslak bir sünger ile iyice silmeli ve çizim vs kalmayacak şekilde su kabağı temizlemelisiniz. Su kabağı lambanızı temizledikten sonra fırçanızı veya süngerinizi alıp, vernikleme işlemine başlayabilirsiniz. Verniklemede dikkat edilecek bir diğer husus ise verniği bolca sürmeyip akmasının önüne geçmektir. Ayrıca su kabağı lambanızı verniklerken fırça izlerinin kalmamasına da dikkat etmelisiniz. Su kabağı vernikleme bittikten sonra en az 1 gün su kabağı avizenizi bekletip iyice kurumasını sağlamalısınız.